Tränenpalast

Tränenpalast

I efteråret 2011 åbnede en udstilling: Grenzerfahrungen på Bahnhof Friederichsstrasse. Udstillingen viser detaljer og fakta om, hvordan det var at passere grænsen mellem Øst- og Vesttyskland under delingen. Man ser, hvordan man sluses igennem paskontrollen og bliver kontrolleret, tjekket, set an og overvåget, nærmest fra alle tænkelige vinkler – og både papirer, bagage og person blev underlagt granskning,  tjek og intimidering. Det forlyder, at omkring 200 mennesker døde her – alene af følger af den stress og den nervebelastning det var – de blev altså ikke skudt!

Nogle af de besøgende havde selv passeret grænsen. Ën havde fx – efter at være flygtet med sine forældre i 1958 – sammen med sin mor besøgt familien i øst med alt hvad der fulgte af Kold-krigs-behandling på stationen. Faderen afstod helt fra at søge om indrejse – han kunne ikke klare presset.

Stedet virker meget nærværende: tingene, rummene, kontrolsluserne står som de stod – man er på ‘the very spot’ – så det virker stærkt – og som en nødvendig udstilling.

Tränenpalast, som det ser ud i 2011
Comments are closed.