Görlitz

Görlitz

Inspireret af en artikel i Berlingske Tidende i juni 2012, drog vi til Görlitz ved den polske grænse. Byen lå oprindelig på begge sider af floden Neisse, men blev delt med Oder-Neisse-grænsen. Görlitz er speciel ved, at den kom næsten uskadt igennem 2. verdenskrig. Til gengæld forfaldt den stille og roligt i DDR-tiden. Til gengæld har en pengestærk sponsor nu i en årrække sendt en stor sum penge til restaurering af de smukke bygninger både fra renæssancen, fra barokken og i Jugendstil.

Man kan desuden opleve “råmaterialet”, idet mange huse stadig står og venter på,  at det skal blive deres tur til en kærlig hånd. Mange huse står i den for mange DDR-byer så karakteristiske l…brune farve – men har også deres særlige forfaldsbestemte skønhed – selv en amatør kan se mulighederne.

Sådan så det ud, før de fine restaureringer  blev sat i gang:

 

 

og et par detaljer:

her er et par eksempler på den skønhed, der kan iagttages i Görlitz – EFTER:

 

et par detaljer:

 

& det smukke varehus i Jugendstil: Hertie:

et kig til Polen: her hedder byen Zgorzelec:

 

og sådan bor (nogle af) polakkerne:

 

Comments are closed.