Noget at læse om Tyskland og Berlin

Noget at læse om Tyskland og Berlin

Henriette Harris: Berlin, Berlin (meget spændende, velskrevet, medlevende bog, der udtrykker forelskelse i byen og giver gode ideer til at opleve mere, mere, mere – for den der allerede har set meget, men gerne vil uddybe, finde nye steder og blive klogere) (2009 – helt ny)

Günther Grass: Mit århundrede – små tekster om GG og Tyskland  – én for hvert år i det 20. århundrede. Mange skæve vinkler på den store historie – oftest set gennem den lille historie, som er GG’s eget liv. Det må man også sige, at den store historie er.

Grass igen: Bliktrommen. Den er ganske vist ikke om Berlin, men den er vild at læse. Jeg læste Øhrgaards  nye oversættelse, som bragte mig i oprør, idet det danske, der kommer ud af Øhrgaards pen, ikke altid er lige dansk. Så for sjov krydslæste jeg med Mogens Boysens oversættelse fra begyndelsen af 60’erne. Mere efter mit hoved, men det er vist umoderne. Under alle omstændigheder er bogen spændende – og bindegal – og handler om lille Oskar, der ikke vil være stor, fordi verden er som den er. Han gennemlever et stort stykke af Tysklands historie op igennem nazitiden. Se også filmen.

Enzensberger: Hammerstein – om en general (og hans familie), der trak sig fra Hitlers generalstab ved magtovertagelsen.

Joachim Fest: Ikke jeg – om JF’s familie, der nægtede at støtte nazisterne, og som betalte med tab af stilling og anseelse

Joachim Fest: Ragnarok – forlægget til filmen om Hitlers sidste dage Der Untergang

Anonyma: En kvinde i Berlin – om tiden mellem russernes indtog i Berlin og sommeren 1945, hvor de russiske sejrherrer hærgede, plydrede og voldtog. (også filmatiseret)

Bernhard Schlink: Der Vorleser – mange har set filmen – det har jeg ikke – men læs bogen under alle omstændigheder. Den er meget fin (og ganske kort)

Ian MacEwan: The Innocent – en kærlighedshistorie mellem en ung engelsk efterretningstekniker og en tysk kvinde. Parret finder hinanden i Berlin i 1955, men der opstår problemer i deres privatliv, som kommer til at gribe ind i  – og som påvirkes af – den iskolde atmosfære mellem stormagterne i den delte by, som stadig er ødelagt af krigen, men som endnu ikke er lukket af Muren. En kærlighedshistorie og en spionroman!

Bodil Steensen-Leth: Fem år i Berlin – om forfatterens svigerfamilies liv, da svigerfaderen var ansat ved det danske gesandtskab. Ikke stor kunst, men en interessant historie.

Susanne Bernth: Danskere i Berlin – fra Brandes til Sonnergaard – en antologi – 100 års oplevelser, fortalt af folk, der var der. Tidsbilleder og anekdoter – fx historien om, hvordan Istedløven slap ud af Berlin og kom til København i 1945  i ly af aftalen om udlevering af krigsbytte, selv om den jo ikke just var hentet i ‘den’ krig. Komisk at den nu er leveret tilbage  til Flensburg, hvor den oprindelig kom fra. Til gengæld beholder de nok kopien, der sidder – på tamkattevis – og kigger ud over Wannsee!

Jana Hensel: Zonenkinder. Erindringer fra en barndom og ungdom i DDR og efter die Wende.

Per Øhrgaard: Tyskland – et essay. Meget spændende bog om Tyskland i Europa – før og efter Die Wende. Forfatteren ved virkelig meget, tænker meget nuanceret, har humor og giver interessante perspektiver for den danske læser. Han skriver jo lidt germansk i stilen, men man vænner sig til det, mens man glæder sig over at blive oplyst.

Flix: Da war mal was. Små anekdoter fortalt i tegneserier. Sjove, vemodige og bevægende  historier om hvordan det var og hvordan det blev før og efter die Wende. Erindringssituationer, der har gjort indtryk på enkeltpersoner.

Michael Reiter: Berlin, Bag om det store B. En frisk ny guide med små historier og iagttagelser og et par faktuelle fejl (fx om bombninger under 2. verdenskrig. Vi er helt uenige i bogens vurderinger af trafikken i Berlin. Det er meget nemmere og behageligere at cykle, og biltrafikken er ikke nær så slem som i Kbh. (synes vi!)

Kunstspaziergänge (i Prenzlauerberg): en meget konkret og praktisk bog, der gennemgår snart sagt alt, hvad der er af bygninger, statuer, virksomheder, plaketter og springvande på Prenzlberg og i store dele af Friederichshain. Virkelig en bog, der er fuld af viden og mange detaljer. Jeg skal have den med på mine gå- og cykelture i bydelene fra nu.

Daniel Kehlmann: Opmålingen af verden. Om Alexander Humboldts store sydamerikarejse. Også noget om hans bror, hans assistent, som ikke ville være assistent men partner, og noget om den gnavne matematiker Gauss.

mere Kehlmann: Ich und Kaminski: sjov roman om og med en ærgerrig jegfortæller der jagter sensationen som biografist over den “kendte” maler Kaminski

et par digte:

Tom Kristensen: Nat i Berlin  – skal man simpelthen læse, når man farer rundt i denne urolige by.  ‘hvem kan sove i Berlin?’ Det skal man slet ikke, men det kan man godt, når man har indtaget byen for fuldt blæs en lang dag.

Rilke: Herbsttag – vel ikke nødvendigvis en Berlintekst, men jeg oplevede digtet første gang en solrig septemberdag på en Spreebåd, da Stefan – en ualmindelig guide på en helt almindelig turistbåd – forhøjede oplevelsen væsentligt ved at tilbyde digtoplæsning på de dele af turen, hvor han ikke underholdt med vittigheder om Die Bundeskanzlerin. Vi kunne ønske – og folk råbte navnene på deres yndlingsdigtere – og Stefan læste op – men da han kom til Rilkes Herbstag, lagde han bogen til side og reciterede det ‘fra hjertet’. Der var meget stille på båden da.

Jakob Hein: Gebrauchsanweisung für Berlin: sjov underfundig, grundig, aktuel bog om at være berliner – uden at være født der, om byen som multikulti, byen som historie, rum, sprog, ja, som et helt univers af liv.

Ferdinand von Schirach: novellesamlinger: Schuld og Verbrechen. Interessante, pikante, skæve, samfundskritiske kriminoveller. Bo Tao Michaelis har i Politiken kaldt teksterne for ‘krimi-haiku’. Forfatteren er forsvarsadvokat, og dette har inspireret ham til et tæt blik på kriminalitet: hvad kan gøre ordentlige mennesker til kriminelle? hvordan begår man sig i retten, hvis man ikke har så meget sprog, at det gør noget? hvordan kommer man i fedtefadet, bare fordi man vil hjælpe sin elskede ud af en kattepine? – osv.

meget underholdende og meget ‘bevidsthedsudvidende’ læsning.

Ida Hattemer-Higgins: The History of History – a novel of Berlin. Roman om en ung amerikansk historiestuderende i Berlin og turistguide sammesteds. Hvordan hendes egen livshistorie bliver flettet sammen med udforskningen af fortiden – både i 2. verdenskrig og under den kolde krig. En ‘mærkelig’, men også interessant bog.

Joseph Hajdu: Berlin Today

nyt fra Danmark: Tysk Kulturhistorie fra 1648  til i dag – så mangler man ikke noget. Her kan alt slås op og man kan læse de forskellige artikler enkeltvis eller i kronologisk rækkefølge. De fremmeste historikere har samlet kræfterne og bogen er redigeret af Anna Sandberg og Detlef Siegfried.

Cliewe Juritza: Als die Berliner Mauer noch kein Denkmal war

Claudia Rusch: Meine freie deutsche Jugend.

Vide Verden-seriens Berlinbind: forskellige forfattere skriver om udvalgte temaer – blandet kvalitet: Blandt andet skriver Hans Hauge meget overfladisk om DDR – efter Mauerfall mestendels. Ellers interessante indlæg: jeg anbefaler blandt andet Henriette Harris om Tyrkerne og Peter Tudvad om Nazismen. Læs bogen, men spring evt. Hauge over: han sjusker med stoffet.

Eugen Ruge: In Zeiten des abnehmenden Lichts

en familiesaga – 3 generationer fra 1950’erne til 2000’erne.

Judith Schalansky: Der Hals der Giraffe – Bildungsroman

om en darwinistisk biologilærerinde i DDR (også sjov!)

 

 

flere følger

Comments are closed.