December i Berlin

December i Berlin

Berlin er verdenshovedstad for julemarkeder: I år nåede jeg: Rotes Rathaus/Marx-Engels-Forum, Sophienstrasse, Kulturbrauerei og Gendarmenmarkt, men der er mange andre – fx et stort ved Gedächtnisskirche – men hvem gider tage til Vest-Berlin?

Man kan sagtens finde rigtig gode julegaver: alt i varme huer, sokker, vanter, sjaler osv. Skindting, lækre lommebøger og tegnebøger, keramik, træskærerting, silketørklæder – Alt!! Og man kan få sukkerchok af kandiserede æbler, vafler, chokolade, flødeboller osv. osv. – og så kan man få varmen af spandevis af Glühwein – evt med et Schuss af rom, cognac e.l. Er det koldt ude, må man varme sig indvendig.

Vinter på Arnim Platz, Prenzlauer Berg

Hvis man mangler noget flot til juletræet, er udvalget vel ikke større nogen steder: julekugler, – frøer, -heste, – kirker, -fugle, -kogler, -nisser, -rensdyr….. julestads.

2. søndag i advent var jeg til Adventsingen i Berlins domkirke. Jeg forvildede mig ind i den internationale loge, hvor man fik tilbudt høretelefoner til at høre gudstjenesten på engelsk og desuden fik en lille guide til kirken og til gudstjenesten. Jeg valgte at høre gudstjenesten live – hvilket ikke er svært, for det ligner en dansk gudstjeneste meget. Det særlige ved denne Adventsingen i forhold til en almindelig gudstjeneste, er at der er sangsekvenser, der foregår ved at menigheden synger flerstemmigt under ledelse af den glade kantor. Dette var en fin oplevelse – ligesom den stemningsfulde messingblæsermusik gjorde sig rigtig smukt i den smukt restaurerede domkirke.

Bagefter var der julebazar i krypten. Rigtig julestemning.

Unter den Linden med sne og lys.

Vi var også til julekoncert i Gethsemane Kirche på Prenzlauer Berg. Denne kirke var en af de centrale under de store efterårsdemonstrationer – Wachet und betet – i 1989. Det mindede flere små udstillinger i kirken om, men ellers var det en traditionel familie-julekoncert, med børne- og voksenkor og masser af smårollinger blandt tilhørerne.

p.s.: bogen Kunstspaziergänge som er nævnt under Noget at læse… fortæller mere, både om parret Arnim på Arnim Platz og om Gethsemane Kirche og meget mere.

Comments are closed.