Bauhaus

Bauhaus

2009 var jubilæumsår for Bauhaus.

Der var udstillinger mange steder i Tyskland – især i Weimar, Dessau og Berlin, hvor Bauhausskolen virkede, indtil den blev for ‘entartet’ til nazisterne. Vi besøgte skolen i Dessau, diverse bygninger og kvarterer i Dessau, Bauhaus Archiv i Berlin, Martin Gropius Baus store Bauhausudstilling i sensommeren og efteråret. Vi gik også på Kunstgewerbemuseum i Kulturforum og så brugskunst, heriblandt Dell-lamper, som vi er blevet ret vilde med. Og endelig besøgte vi Mies van der Rohes smukke villa i Oberseestrasse i nærheden af Hohenshönhausen. Hvis det sidste lyder knap så behageligt er det jo fordi det var her Stasis fængsel og forhørshovedkvarter lå. Henriette Harris fortæller da også i sin bog Berlin, Berlin, at de skønne villaer i kvarteret, hvor Mies van der Rohes hus ligger, stadig bebos af mange af de privilegerede Stasifunktionærer. Smukt er kvarteret i hvert fald, og det ligner slet ikke Marzahn og Lichtenberg og andre af de store Plattenbau-kvarterer, som jævne DDR-borgere måtte bo i.

Bauhausskolen i Dessau
Et af de fine Meisterhäuser i Dessau, hvor Bauhaus-pingerne selv boede med deres familier

Traktørsted bag diget ved Elben: Kornhaus
Bauhaus-lamper, set på Berlins Kunstgewerbemuseum
Mies van der Rohes stue.
Mies van der Rohes hus, set fra haven.

30.maj 2010 har Politikens rejsetillæg 5 Bauhaus-tips til Berlin:

Overraskelsen er Wohnstadt Carl Legien i Erich-Weinert-Strasse, som er lige rundt om hjørnet fra os og Schönhauser Allee. Det anede jeg ikke fandtes, men er et mål for en slentretur næste gang jeg ‘kommer ned’.

Arkitekten hedder Bruno Taut og byggeriet er på Unescos kulturarvsliste. Så det.

Nu har vi også set hans smukke Onkel Toms Hütte-kompleks i Dahlem.

Stadtbad Mitte er også en overraskelse for mig: Der har været mange Art Deco-Stadtbäder i Berlin, men at der også findes et Bauhaus-Stadtbad, det vidste jeg godt nok ikke. Arkitekten hedder Carlo Jelkmann. Badet ligger i Gartenstrasse og har overlevet anden verdenskrig. Det er da fantastisk!

De andre tips er dem jeg kender: Bauhaus Archiv, Mies van der Rohes hus og designbutikken Schönhauser Design, som har både nye og gamle designervarer. Adressen er Neue Schönhauser Strasse 18. Nu er butikke flyttet til bedre lokaler på den anden side af gaden – jeg husker ikke nummeret.

Mies van der Rohes Freie Universität i Dahlem

Bruno Tauts Hufeisensiedlung er et helt usædvanligt boligprojekt, som p.t. er under renovering.

Området er udlagt som en hestesko: Hufeisen.
Bruno Tauts Hufeisensiedlung

 

Bauhaus Archiv får besøg fra Danmark.
Comments are closed.