Nürnberg

Nürnberg

Når man har læst Bram Stokers: The Squaw, har man haft rig lejlighed til at fantasere om Nürnbergs borg og bymur. Historien er en rigtig “Gothic” fortælling med alle de victorianske forestillinger om “det andet”: middelalder, tyskhed, kvindelighed, fremmede folkeslag – her repræsenteret ved en amerikaner, der kan fortælle grumheder om kampe med indianere/en indianerkvinde, hvis baby de hvide har dræbt. På borgen er der et interessant torturinstrument The Iron Maiden (også en slags kvinde!), som kommer til at spille en rolle. Nedenfor borgmuren møder fortælleren – på bryllupsrejse med sin brud – og amerikaneren en moderkat med killing, og amerikaneren kaster en sten ud – med det formål at fremprovokere en reaktion hos de to katte, men “thud” siger det…..

Hvad var det med disse englændere (og ireren Stoker), der gjorde, at de skulle have selskab på bryllupsrejsen (ud over den yndige brud), opsøge torturkamre, absolut skulle opsøge det grumme gotiske i Nürnberg i stedet for den bayriske ynde, blomsterne, pølserne, øllet, varmen, kunsten???

Schöner Brunnen på torvet i Nürnberg:
Brønd på torvet i Nürnberg.
Pythagoras

Albrecht Dürer levede i Nürnberg. Han skabte de yndigste dyrebilleder, portrætter, blomster og menneskestudier, så renæssance-naturtro og levende, at det er en fornøjelse. Se hans hus. Se de ansigter han skabte. Der er personlighed og karakter, så man synes, man kan kende personerne. Og så var hans kone i øvrigt en ligeværdig partner i forretningen.

En kanin - efter Dürer - på pladsen foran hans hus

Men Nürnberg er også stedet for de store Parteitagearrangementer i nazitiden – og for Nürnbergprocesserne efter krigen. Vi besøgte både retsbygningen og de enorme Parteitagegelände, der både omfatter et kolossalt Colloseum-anlæg (bare større end Colloseum!) og det store stadion Zeppelin-marken med den tribune, hvorfra Hitler kunne skue ud over sit folk og tale manende til dem om deres rolle som Volk. Området ligger i smuk natur uden for byen og med jernbane “til døren”, så det må have været en smal sag at samle 100.000-vis af mennesker.

Og sådan så det ud, da amerikanerne erobrede det symbolsk tungt ladede sted. Billedet er fra Topographie des Terrors i Berlin:

Amerikanerne erobrer Parteitagegelände i Nürnberg
Comments are closed.