Wannsee

Wannsee

Grosser Wannsee er et naturskønt område sydvest for Berlin. Man kan bade i Strandbad Wannsee, og man kan sejle på den smukke store sø. Men der er også kultur i Wannsee:

fx kan man se maleren Max Liebermanns restaurerede sommervilla. Huset har 100-årsjubilæum i 2010, og i den anledning er der en fin jubilæumsudstilling i huset. Udstillingen omfatter bl.a. billeder af andre sommervillaer, idet der var en tibage til, eller ud-i naturen-trend – ikke mindst blandt kunstnere – i begyndelsen af det 20. århundrede. Haven er også smuk – fyldt med sommerblomster, stauder og spiselige urter. Og så har man også restaureret den smukke “Birkenweg” fra villaen ned mod søen.

Villaen set fra søsiden.

En overdådighed af blomster - alle farver!

Familien Liebermanns historie er trist og mærket af historien. Maleren selv var så heldig at dø i 1935, inden hans liv faldt fra hinanden, som det skete for hustruen, da hun mistede alt under nazisterne og endte med at tage sit eget liv kort tid før hun ellers ville være blevet deporteret. Inden da var hun frataget sine midler. Familien havde ellers været både velstående og indflydelsesrig før nazisternes magtovertagelse. Havde således en bolig lige ved siden af Brandenburger Tor – hvilken vel må siges at være en fornem adresse.

Familiens historie er trist, men man kan ikke besøge villaen og haven uden at blive i rigtig godt humør. Der er smukt som i en paradisisk sommerdrøm. Vi spiste en dejlig frokost på terrassen med udsigt over haven med græsplæne, fine, blomstrende bede, Birkenweg og sø for enden af grunden.

Birkenweg.

Få skridt fra Liebermanns sommervilla i Wannsee kan man se Haus der Wannsee Konferenz, hvor planerne for Endlösung blev udformet. Huset er nu et dokumentationscenter, der leverer pædagogisk materiale med det erklærede mål at bidrage til at forhindre gentagelser af folkemord og forfølgelser.

Haus der Wannsee Konferenz

og endnu få skridt herfra – ja, der sidder såmænd en kopi af Bissens Istedløve – eller Flensburgerlöwe, som den hedder her.

Løve, tamkat, Biedermeierdyr??
Comments are closed.